2012. november 4., vasárnap

5. Fontos ismeret a lenmagról + 1 dietetikai tipp

1. A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. XIV. században is használták fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként. Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt az élelmiszeriparban nem terjedt el. 
Már a XIV. században is használták
 2. A lenmag energiatartalma 100 g-ban 534 kcal (2236 kJ), szénhidráttartalma 28,9 g (ennek java része élelmi rost [27,3 g] és mindössze 1,5 g a cukor) és zsírtartalma 42,2 g. Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen és 28,7 g többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav) forrása. Fehérjetartalma 18,3 g az amerikai NutritionData adatbázis szerint.
Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2- (0,2 mg/100 g), B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor- (642 mg), réz- (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.
Vitaminban és ásványi anyagban gazdag
3. Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban alkalmazva érdemes fogyasztani. A hatása tizenkét óra elteltével jelenik meg. A frissen őrölt lenmagot joghurttal és kefirrel ehetjük, de salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is főzhetünk. 

4. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban szerezhető be. Hideg ételek és saláták ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyisége egy-két evőkanál. Lenmagolaj–napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.
Szívbarát
5. Agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.


Dietetikai tipp:
A növény egyedülálló védekezőmechanizmust fejlesztett ki: maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely sok vizet képes megkötni, ezáltal síkos nyálka jön létre, amelynek az emésztés gátlásában és a méregtelenítésben van szerepe. 

Forrás: Új Diéta. 2008/6

Elérhetőségeink

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése