1. A lenmagot (Lini semen) már a Kr. e. XIV.
században is használták fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.
Napjainkban kedvelt ipari és gyógynövény, azonban speciális tulajdonságai miatt
az élelmiszeriparban nem terjedt el.
![]() |
Már a XIV. században is használták |
2. A lenmag energiatartalma 100 g-ban 534 kcal (2236 kJ), szénhidráttartalma 28,9 g (ennek java része élelmi
rost [27,3 g] és mindössze 1,5 g a cukor) és
zsírtartalma 42,2 g.
Zsírsav-összetételét tekintve 7,2 g egyszeresen telítetlen
és 28,7 g
többszörösen telítetlen zsírsav (22 813 mg ómega-3- és 5911 mg ómega-6-zsírsav)
forrása. Fehérjetartalma 18,3
g az amerikai NutritionData adatbázis szerint.
Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2- (0,2 mg/100 g), B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor- (642 mg), réz- (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.
Kiemelkedően gazdag B1-vitaminban (1,6 mg/100 g), de B2- (0,2 mg/100 g), B3- (3,1 mg/100 g), B5- (1,0 mg/100g) és B6-vitamin-tartalma (0,5 mg/100 g) is számottevő. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot (392 mg) és a mangánt (2,5 mg), valamint a kalciumot (255,0 mg) és a vasat (5,7 mg) kell elsősorban megemlítenünk, de foszfor- (642 mg), réz- (1,2 mg) és cinktartalma (4,4 mg) sem elhanyagolható.
![]() |
Vitaminban és ásványi anyagban gazdag |
3. Az aprítatlan lenmagot sok folyadékkal, legalább tízszeres hígításban
alkalmazva érdemes fogyasztani. A hatása tizenkét óra elteltével jelenik meg. A
frissen őrölt lenmagot joghurttal és
kefirrel ehetjük, de salátánkat is megszórhatjuk vele. A lenmagból teát is
főzhetünk.
4. A hidegen sajtolt lenolaj bioélelmiszer-boltokban szerezhető be. Hideg ételek és saláták
ízesítésére fűszerolajként használható. Ajánlott mennyisége egy-két evőkanál.
Lenmagolaj–napraforgóolaj keveréket a Szívbarát termékek között is találunk.
![]() | |
Szívbarát |
5. Agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt
ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az
érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét
bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják.
Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb
gyulladások kezelésére is alkalmas.
Dietetikai tipp:
A növény egyedülálló védekezőmechanizmust fejlesztett ki:
maghéja 8-9% poliszacharidot tartalmaz, amely sok vizet képes megkötni, ezáltal
síkos nyálka jön létre, amelynek az emésztés gátlásában és a méregtelenítésben
van szerepe.
Forrás: Új Diéta. 2008/6
Elérhetőségeink
Szolgáltatásaink:http://www.teljesertekuetelek.hu/szolgaltatasaink.html
facebook oldal: https://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek
Recept blog: http://kisajudit.blog.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése