2012. november 11., vasárnap

4 fő dolog, amit a tönkölybúzáról tudni érdemes + 1dietetikai tipp



1.  A tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt került Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, majd a bronzkor idején Európában is meghonosodott, a Kárpát-medencében már nyolcezer éve. Az európai lakosságot a IV. században a tönkölybúza mentette meg az éhhaláltól, mivel az akkori búzák legtöbbje a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult. Hazánkban a XIX. század végéig termesztették, majd lassanként feledésbe merült. Helyét egyre inkább új, nemesített, nagyobb terméshozamú és könnyebben betakarítható búzák vették át.
Régóta ismerik
 2. A búzánál a tönkölybúza kevésbé kényes, rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, jól tűri a szárazságot, minden talajon megterem. Előnye, hogy a környezetében levő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. A búzaszemeket szorosan körülvevő pelyvaréteg a feldolgozásig páncélszerű védelmet nyújt a káros légköri és egyéb szennyeződések ellen.

3.  A tönkölybúza 100 grammjának energiatartalma 376 kcal/1579 kJ, ezt 14,2 g fehérje, 11 g zsír és 54 g szénhidrát szolgáltatja. Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb. Vitamin- és ásványianyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin-tartalma sem csekély. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
 
4.  Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű kenyerek süthetők, amelyek hosszabban eltarthatók, mint fehér rokonaik. Készülhet belőle pogácsa, stangli, linzer, egyéb sós és édes sütemények, dara, száraztészta, sör, pékáru, cukrásztermék és lisztjavító szer is. A búzalisztet bármely étel (kenyér, palacsinta, galuska stb.) készítésekor tönkölyliszttel helyettesíthetjük. Teljes őrlésű lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is gyúrható tészta.

A tönkölybúzából kitűnő minőségű kenyerek süthetők


Dietetikai tipp
A tönkölybúza rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható. Esszenciális zsírsavtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

Forrás: Új Diéta 2007 
Elérhetőségek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése