1. A tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt
került Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, majd a bronzkor idején Európában is
meghonosodott, a Kárpát-medencében már nyolcezer éve. Az európai lakosságot a
IV. században a tönkölybúza mentette meg az éhhaláltól, mivel az akkori búzák
legtöbbje a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult. Hazánkban a
XIX. század végéig termesztették, majd lassanként feledésbe merült. Helyét
egyre inkább új, nemesített, nagyobb terméshozamú és könnyebben betakarítható
búzák vették át.
![]() | |
Régóta ismerik |
2. A búzánál a
tönkölybúza kevésbé kényes, rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti
adottságokhoz, jól tűri a szárazságot, minden talajon megterem. Előnye, hogy a
környezetében levő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. A
búzaszemeket szorosan körülvevő pelyvaréteg a feldolgozásig páncélszerű
védelmet nyújt a káros légköri és egyéb szennyeződések ellen.
3. A tönkölybúza 100 grammjának
energiatartalma 376 kcal/1579 kJ, ezt 14,2 g fehérje, 11 g zsír és 54 g szénhidrát szolgáltatja.
Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminosavak közül az
aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-,
tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb. Vitamin- és
ásványianyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes
B-vitamin-csoport (a B12-vitamin kivételével), de niacin- és E-vitamin-tartalma
sem csekély. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét.
Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
4. Sikértartalmának köszönhetően a tönkölybúzából kitűnő minőségű
kenyerek süthetők, amelyek hosszabban eltarthatók, mint fehér rokonaik.
Készülhet belőle pogácsa, stangli, linzer, egyéb sós és édes sütemények, dara,
száraztészta, sör, pékáru, cukrásztermék és lisztjavító szer is. A búzalisztet
bármely étel (kenyér, palacsinta, galuska stb.) készítésekor tönkölyliszttel helyettesíthetjük.
Teljes őrlésű lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is gyúrható tészta.
![]() |
A tönkölybúzából kitűnő minőségű kenyerek süthetők |
Dietetikai tipp
A tönkölybúza rendszeres, hosszú távú
fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést
megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és
rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható.
Esszenciális zsírsavtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
Forrás: Új Diéta 2007
Elérhetőségek:
facebook oldal: https://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek
szolgáltatásaink: http://www.teljesertekuetelek.hu/szolgaltatasaink.html
recept blog:http://kisajudit.blog.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése