2012. június 4., hétfő

Hogyan lehet csökkenteni a hányingert és a székrekedést daganatos betegségekben és a kezelések időszakában?


Hogyan lehet csökkenteni ...........


1)      Hányingert
  •  Könnyű, tápláló ételek fogyasztása javasolt pl.: levesek, kekszek, főtt burgonya, párolt rizs, tészták, párolt vagy főtt fehér húsok, puha, nyers gyümölcsök és zöldségek. 
  •   Érdemes többször keveset enni, napi 6-7 alkalommal, lassan, nyugodt körülmények között.
  •   Fontos, hogy sok folyadékot is igyon, hiszen így kevésbé érzékeli töménynek a szervezet a beadott   kemoterápiás szert, elviselhetőbbé teszi a közérzetet.
  • Segíthet a hányinger leküzdésében a gyömbér, illetve a gyengén szénsavas ásványvíz, borsmenta tea
így is lehet
  •  A B vitaminok közül a B6-vitamin bír jelentőséggel
  •  Jó hatású a pektinben gazdag étrend: a pektin egy kiváló, természetes gyulladáscsökkentő élelmi rost, amely a bélben vizet köt meg, ezáltal megduzzad, magához köti a toxikus anyagokat, és azokkal együtt kiürül, miközben megnyugtatja a gyulladt bélnyálkahártyát. (Magas pektin tartalmú: alma, birsalma, banán, burgonya, sárgarépa, sütőtök, petrezselyemgyökér stb.)
  •  Javasolt ételek: rizsnyákleves, zabnyákleves, főtt burgonya, főtt sárgarépa, vizes burgonyapüré, reszelt alma, almapüré, birsalma kompót püré, tej- és tejszínmentes alma- és birsalmamártás és -leves, sült alma, natúr sárgarépapüré és -leves, szárazon pirított dara, világos pirított kenyér, kétszersült, pászka stb.
2) Székrekedést
  • folyadék fogyasztás fokozása (legalább 2 l / nap): ha nem fogyaszt megfelelő mennyiségű folyadékot ez már önmagában is szoruláshoz vezethet,
  • növényi finom rostok fogyasztásának fokozása (idényzöldségek és gyümölcsök) naponta legalább 60 -80 dkg-nyi mennyiségben (pl.: alma, sárgarépa, burgonya) 
változatosan, színesen, évszaknak megfelelően

  • apró magvat tartalmazó gyümölcsök is segíthetik a székelést (pl.: ribiszke, málna, szeder)
  • a korpafélék (búzakorpa, zabkorpa), teljes kiőrlésű gabonák, apró magvak (szezámmag, napraforgómag, lenmag) napi fogyasztása, segíti a normál széklet kialakítását,
  • éhgyomorra fogyasztott langyos kamillatea, 

egy csésze kamillatea
  •  Mákkal készített ételek fogyasztása is hozzájárul a jó széklet kialakításához
  • előző este beáztatott aszalt szilva, melynek a levét másnap reggel fogyasztják el
  • minden este 1 alma fogyasztása héj nélkül, lereszelve
  • gyógyvizek: a glaubersós ásványvizekből 2-3 dl-t érdemes fogyasztani (Mira, Hunyadi) esetleg keserűsós vízből pl.: Igmándi, Ferencz József
  • érdemes egy rituálét, rutint bevezetni a reggelekbe (pl.: felkelés után meginni egy pohár langyos vizet, majd 15 perc múlva elmenni a mosdóba, még ha nem is jelentkezett a székelési inger)
  • érdemes a bélflóra állapotát rendezni, ezért naponta egyen tejsavbaktérium által savanyított termékeket (pl.: natúr joghurt, savanyú káposzta)
  • a rendszeres fizikai aktivitás, mozgás alapvető jelentőségű a probléma megoldásában. Napi 20-30 perc már kifejti hatását.
 
Somogyi Gyöngyi dietetikus írása

további elérhetőségek:
facebook oldalunk:
Kisa Judit blogja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése