Apró trükkök a
táplálkozásunkban, az okok és miértek a változtatás mögött.
- Idény szerint naponta legalább 60-80 dkg-nyi mennyiségben friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Különösen kedvező a málna fogyasztása (szezon után fagyasztva, gyümölcsvelőnek eltéve), mert a benne lévő hatóanyagok gátolják a daganatos sejtek érképződését. Minden színes, apró, bogyós gyümölcs (szeder, cseresznye, meggy, málna, szamóca, fekete és vörös áfonya) rengeteg daganatellenes vegyületet (pl.: ellagilsav, anthocianidin, proanthocianidin) tartalmaz, így igazán könnyű egyszerre egészségeset és finomat enni! A gyümölcsökből készíthetünk salátákat, kelyheket vagy ízesíthetjük vele a natúr joghurtokat. Zöldségekből készíthetünk főzelékeket, rakott vagy csőben sütött ételeket. Ne feledjük, nyáron, változatos nyers salátákat alkothatunk belőlük. Megbolondíthatjuk friss kaporral, bazsalikommal vagy mentával is.
![]() |
egészségünk őre |
- Friss vagy szárított fűszereink jótékony hatásairól rengeteg szakirodalom áll rendelkezésre. Jelenleg a legtöbb vizsgálat a kurkumával kapcsolatban lát napvilágot. Ennek a fűszernek a fő hatóanyaga a kurkumin, mely koleszterincsökkentő, trombózis gátló, antioxidáns és daganatellenes hatású. A kísérletek azt mutatták ki, hogy a gyomor-, vékonybél-, vastagbél-, bőr-, és a májrák további növekedését képes volt meggátolni. Ezenkívül, az áttétek megjelenésében is korlátozó hatását sikerült igazolni. Biológiai hasznosulását a fekete bors és a hidegen sajtolt olaj tudja segíteni. Kifejezetten ajánlott vastagbéldaganatból gyógyulók számára. Vannak olyan kémiai vegyületek, mint például a terpének, amelyek lassítják a rákos sejtek terjeszkedését, vagy el is pusztítják őket. Ilyenek fűszerek a menta, a kakukkfű, a majoránna, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Emellett a rozmaring kifejezetten hasznos kemoterápiás kezelés alatt, mert a kemoterápiás szerek könnyebben bejutnak a ráksejtekbe.
![]() |
fűszer kavalkád |
- A zöld tea úgy járul hozzá gyógyulásunkhoz, egészségünk megőrzéséhez, hogy egy aromában gazdag, jóízű italként tudjuk fogyasztani. A teában vannak polifenolok (pl.: kathecinek), fehérjék, szerves savak, aminosavak, lignin és egyéb összetevők. Ezek adják a jellegzetes zamatát és a gyógyításban betöltött kiemelkedő szerepét is. Ugyanis ezek a kathecinek gátolják a különböző (pl.: emlő, szájüreg, prosztata, vese, bőr) daganatok növekedését. Nagyon hatékony az érképződést (angiogenezist) gátló hatása is. Legjobb, ha Japánból származó szálas, zöld teát választunk. Kb. 80ºC-os vízzel forrázzuk le, és pár percig hagyjuk csak állni. Mindig frissen készítsük el, és naponta legalább 3-4 csészével igyunk ebből a finom és egészséges teából.
![]() |
egy csésze finom zöld tea |
Somogyi Gyöngyi dietetikus írása.
További elérhetőségeink:
weboldal:http://teljesertekuetelek.hu/
facebook oldal:https://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek
Kisa Judit dietetikus blogja:http://kisajudit.blog.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése