2012. május 30., szerda

Mit együnk, hogy jól legyünk


Apró trükkök a táplálkozásunkban, az okok és miértek a változtatás mögött.

    egészségünk őre
  • Idény szerint naponta legalább 60-80 dkg-nyi mennyiségben friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Különösen kedvező a málna fogyasztása (szezon után fagyasztva, gyümölcsvelőnek eltéve), mert a benne lévő hatóanyagok gátolják a daganatos sejtek érképződését. Minden színes, apró, bogyós gyümölcs (szeder, cseresznye, meggy, málna, szamóca, fekete és vörös áfonya) rengeteg daganatellenes vegyületet (pl.: ellagilsav, anthocianidin, proanthocianidin) tartalmaz, így igazán könnyű egyszerre egészségeset és finomat enni! A gyümölcsökből készíthetünk salátákat, kelyheket vagy ízesíthetjük vele a natúr joghurtokat.  Zöldségekből készíthetünk főzelékeket, rakott vagy csőben sütött ételeket. Ne feledjük, nyáron, változatos nyers salátákat alkothatunk belőlük. Megbolondíthatjuk friss kaporral, bazsalikommal vagy mentával is.
    fűszer kavalkád
  • Friss vagy szárított fűszereink jótékony hatásairól rengeteg   szakirodalom áll rendelkezésre. Jelenleg a legtöbb vizsgálat a   kurkumával kapcsolatban lát napvilágot. Ennek a fűszernek a fő   hatóanyaga a kurkumin, mely koleszterincsökkentő, trombózis   gátló, antioxidáns és daganatellenes hatású. A kísérletek azt   mutatták ki, hogy a gyomor-, vékonybél-, vastagbél-, bőr-, és a   májrák további növekedését képes volt meggátolni. Ezenkívül, az   áttétek megjelenésében is korlátozó hatását sikerült igazolni.  Biológiai hasznosulását a fekete bors és a hidegen sajtolt olaj tudja   segíteni. Kifejezetten ajánlott vastagbéldaganatból gyógyulók számára. Vannak olyan kémiai vegyületek, mint például a terpének, amelyek lassítják a rákos sejtek terjeszkedését, vagy el is pusztítják őket. Ilyenek fűszerek a menta, a kakukkfű, a majoránna, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Emellett a rozmaring kifejezetten hasznos kemoterápiás kezelés alatt, mert a kemoterápiás szerek könnyebben bejutnak a ráksejtekbe. 
         
    egy csésze finom zöld tea
  • A zöld tea úgy járul hozzá gyógyulásunkhoz, egészségünk   megőrzéséhez, hogy egy aromában gazdag, jóízű italként tudjuk    fogyasztani. A teában vannak polifenolok (pl.: kathecinek),  fehérjék, szerves savak, aminosavak, lignin és egyéb   összetevők. Ezek adják a jellegzetes zamatát és a gyógyításban   betöltött kiemelkedő szerepét is. Ugyanis ezek a kathecinek   gátolják a különböző (pl.: emlő, szájüreg, prosztata, vese, bőr)   daganatok növekedését. Nagyon hatékony az érképződést (angiogenezist) gátló hatása is. Legjobb, ha Japánból származó szálas, zöld teát választunk. Kb. 80ºC-os vízzel forrázzuk le, és pár percig hagyjuk csak állni. Mindig frissen készítsük el, és naponta legalább 3-4 csészével igyunk ebből a finom és egészséges teából. 

 Somogyi Gyöngyi dietetikus írása.


További elérhetőségeink:
Kisa Judit dietetikus blogja:http://kisajudit.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése