2012. május 1., kedd

Céklakalauz



   A cékla (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), másnéven céklarépa, ritkábban vörösrépa, régóta ismert salátanövény. Alfaja, vagy termesztett változata a spenótra emlékeztető mángold.
        A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos növényt már i.e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.
        A cékla gyógyászati hatása onnan jön, hogy tele van antioxidánsokkal. ami a sejteket külső szabad gyökök támadásától védi. 

Tökéletes fegyver a rákbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentésére

        Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása van.
        Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti.
    Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin, biotin. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot tartalmaz.
   A cékla föld feletti részét, amely béta-karotint, kálciumot és vasat tartalmaz, ugyanúgy kell elkészíteni, mint a parajt. A régi időkben csak a cékla levelét fogyasztották, gyökerét kizárólag gyógyításra használták fel, pl. fog- és fejfájást kezeltek vele. Ma a legtöbben a föld alatti gyökér részét eszik - nyersen, főzve, ecetben savanyítva, konzervként, vagy kipréselve céklaléként.
   A cékla az egyik legnagyobb cukortartalmú zöldségféle, 10 dkg céklában egy teáskanálnyi természetes cukor van. Természetesen ez nem véletlen a cékla rokona a cukorrépának, amely korábban állati takarmányként használtak, ma viszont sokan termesztenek a benne található répacukor miatt.        Vitamin és ásványi anyagának köszönhetően serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre, normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.
·        Jótékony hatással van daganatos betegek kezelésében.
·        Ezenkívül, a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is, akárcsak vérképzőnek.
·        A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, sőt kifejezetten hasznos számukra mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A kutatások szerint a folsav bizonyos idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven százalékra nőtt. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
·        A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát.

Italnak is tökéletes
·         Segítségével tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.
·         Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását.
·        Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható. 

Somogyi Gyöngyi dietetikus gyűjtőmunkájának eredménye 

Weboldalunk:
Facebook oldalunk:
Kisa Judit blogja:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése