A cékla (Beta vulgaris convar. crassa
provar. conditiva), másnéven céklarépa, ritkábban vörösrépa, régóta ismert
salátanövény. Alfaja, vagy termesztett változata a spenótra
emlékeztető mángold.
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos növényt már i.e. 3000-ben ismerték.
Magyarországon
a XVII. században
vált ismertté. Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a
rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi
területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már
kereszténnyé vált germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a cékla
termesztését. Ma már a világ minden pontján termesztik és fogyasztják.
A cékla gyógyászati
hatása onnan jön, hogy tele van antioxidánsokkal.
ami a sejteket külső szabad gyökök
támadásától védi.
![]() |
Tökéletes fegyver a rákbetegségek kialakulásának kockázatának csökkentésére |
Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző a sav-bázis
egyensúlyt, a máj
anyagcsere-folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló
hatása van.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne
található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek
köszönheti.
Rendkívül gazdag folsavban, C-, B1-, B2-, B6-vitamin, béta-karotin, niacin,
biotin. Ásványi anyag tartalma sem
elhanyagolható: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot,
magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot,
stronciumot tartalmaz.
A cékla föld feletti részét, amely
béta-karotint, kálciumot és
vasat tartalmaz, ugyanúgy kell elkészíteni, mint a parajt. A régi
időkben csak a cékla levelét fogyasztották, gyökerét kizárólag
gyógyításra használták fel, pl. fog- és fejfájást kezeltek vele. Ma a
legtöbben a föld alatti gyökér részét eszik - nyersen, főzve, ecetben
savanyítva, konzervként, vagy kipréselve céklaléként.
A cékla az egyik legnagyobb cukortartalmú
zöldségféle, 10 dkg céklában egy teáskanálnyi természetes cukor van.
Természetesen ez nem véletlen a cékla rokona a cukorrépának, amely
korábban állati takarmányként használtak, ma viszont sokan termesztenek a benne
található répacukor miatt.
Vitamin és ásványi anyagának köszönhetően
serkenti a vérképzést, növeli az ellenálló-képességet, támogatja a
nyirokrendszer működését. Jó hatással van az emésztőrendszerre,
normalizálja a vérnyomást, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert. A
céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismerik, noha vastartalma nem
nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak
köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a
benne található nyomelemeket. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és
szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység,
leukémia és malária esetében.
·
Jótékony hatással van daganatos betegek kezelésében.
·
Ezenkívül, a
májbetegségek, székrekedés
és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai
"bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is
javasolták és javasolják ma is, akárcsak vérképzőnek.
·
A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják,
sőt kifejezetten hasznos számukra mert folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő
mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A
kutatások szerint a folsav bizonyos
idegrendszeri fejlődési rendellenességeket mintegy ötven-nyolcvan százalékos
hatékonysággal véd ki, és más vitaminokkal együtt ez az arány kilencven
százalékra nőtt. A folsav
a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges
anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai
szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott
gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
·
A céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az
influenzát.
![]() |
Italnak is tökéletes |
·
Segítségével
tisztítókúrát is tarthatunk, mert rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni
fog, savtúltermelésbõl származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.
·
Mivel
fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a
gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát
a máj, a belek működését, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok
eltávolítását.
·
Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és
aranyérben szenvedőknek ajánlható.
Somogyi Gyöngyi dietetikus gyűjtőmunkájának eredménye
Weboldalunk:
Facebook oldalunk:
Kisa Judit blogja:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése