2012. március 16., péntek

A keserű csokoládéval kapcsolatos tények és tévhitek

1. Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban
A lényeg az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
2. Adagolás
Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4–12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéval lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.
3. A valódi fekete csokoládé ára
Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló,
hétköznapi csokoládékhoz képest sokkal magasabb.
4. A kakaó előnyei más forrásokból
A csokoládé szelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.
                                                                  Kisa Judit dietetikus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése