1. Már
az ókori görögök is… Bizony, már Hippokratész is írt arról Kr. e.
460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét
fájdalomcsillapításra, görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták.
Gyógyszerként való alkalmazását nemcsak az bizonyítja, hogy a gyógyítás istene,
Aszklépiosz (Aesculapius) szobrain megjelenik a mákgubó,
hanem Hippokratész, Theophrasztosz és más orvosok írásaiból
is egyértelműen kitetszik az ópium gyógyászati jelentősége.

3. A mákszem 40–50% olajat
tartalmaz, amely az olívaolajjal egyenértékű étolaj, ezenkívül gyógy- és
kozmetikai készítmények (pl. arckrémek) meg művészfestékek alapanyaga, de egyéb
célokra, például fafelületek (konyhai munkalapok, asztallapok, vágódeszkák)
ápolására is alkalmas. A mákolaj jól beszívódik a fába, megvédi a nedvesség és
a szennyeződések behatolásától, így a felületek könnyen tisztíthatók és
higiénikusak lesznek.
Érdekesség

Forrás: Új diéta 2005
Elérhetőségek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése