2012. december 9., vasárnap

Mák érdekességek


 1. Már az ókori görögök is… Bizony, már Hippokratész is írt arról Kr. e. 460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét fájdalomcsillapításra, görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. Gyógyszerként való alkalmazását nemcsak az bizonyítja, hogy a gyógyítás istene, Aszklépiosz (Aesculapius) szobrain megjelenik a mákgubó, hanem Hippokratész, Theophrasztosz és más orvosok írásaiból is egyértelműen kitetszik az ópium gyógyászati jelentősége.


2. Lássuk a számokat, vagyis a tápértéket: 100 g mákban 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír, 23,9 g szénhidrát, 10,79 g rost és 537 kcal energia található. Ásványi anyagokban sem szűkölködik: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, vitaminok közül pedig E- és B6-vitamint, biotint és pantoténsavat is tartalmaz.

3. A mákszem 40–50% olajat tartalmaz, amely az olívaolajjal egyenértékű étolaj, ezenkívül gyógy- és kozmetikai készítmények (pl. arckrémek) meg művészfestékek alapanyaga, de egyéb célokra, például fafelületek (konyhai munkalapok, asztallapok, vágódeszkák) ápolására is alkalmas. A mákolaj jól beszívódik a fába, megvédi a nedvesség és a szennyeződések behatolásától, így a felületek könnyen tisztíthatók és higiénikusak lesznek.

Érdekesség
Stílusosan „mákunk van” az Európai Unióval, ugyanis a mákos guba, patkó, bejgli, tészta és egyéb étkeink okozta érzéki gyönyört továbbra sem kell nélkülöznünk, hiszen a mák termesztését nem tiltotta meg, kizárólag a gyógyszerek alapanyagául szolgáló ún. ipari mák termesztését szabályozza. Az alkaloidot gyakorlatilag nem tartalmazó étkezési mák szabadon termeszthető hazánkban, viszont a mák szalmáját a termelő köteles elégetni, illetve a talajba forgatni, de át is adhatja az ipari mák feldolgozásával foglalkozó ICN Magyarország Rt.-nek.

Forrás: Új diéta 2005


 Elérhetőségek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése