2012. október 14., vasárnap

Három nyomos érv a szőlő mellett



1. Számos lelet bizonyítja, hogy a szőlőt nagyon régóta ismeri és használja az ember. Különböző edényeken, amforákon díszítő elemként is megtalálták. Utalásokat találunk Homérosz, Cicero, Vergilius írásaiban. Magyarországra római közvetítéssel jutott, de magát a szőlőművelés fortélyait turk népektől lestük el.
történelme van

2. A szőlő egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül ki kell emelni, hogy befolyásolja a koleszterint szintet, a jó hatású HDl-koleszterint képes emelni. A naponta ajánlott 1 dl vörösbor gátolni képes a vérrög képződést, csökkenteni képes a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szőlőben lévő apró magvak jótékony hatással bírnak a székrekedés ellen.
 
képes gátolni a vérrög képződést

3. Magjában nagyon sok olaj található, ezt hidegen préseléssel sajtolják ki. A szőlőmagolaj, több mint 50%-a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó linolénsav. Az olaj rendkívül gazdag E-vitaminban, így akár kézápolóként is használhatja a háziasszony.. 
E-vitaminban gazdag
Az olaj halvány sárga színű, nincs jellegzetes illata. Mivel hidegen sajtolt olajról van szó, a legjobb, ha hőhatásnak nem tesszük ki. Érdemes meglocsolni vele a salátákat, vagy páclevet készíteni belőle.

 
Somogyi Gyöngyi dietetikus  

További elérhetőségek:
Recept oldalunk: http://kisajudit.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése