1. Számos
lelet bizonyítja, hogy a szőlőt nagyon régóta ismeri és használja az ember.
Különböző edényeken, amforákon díszítő elemként is megtalálták. Utalásokat
találunk Homérosz, Cicero, Vergilius írásaiban. Magyarországra római
közvetítéssel jutott, de magát a szőlőművelés fortélyait turk népektől lestük
el.
történelme van |
2. A szőlő
egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül ki kell emelni, hogy befolyásolja a
koleszterint szintet, a jó hatású HDl-koleszterint képes emelni. A naponta
ajánlott 1 dl
vörösbor gátolni képes a vérrög képződést, csökkenteni képes a szív-és
érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szőlőben lévő apró magvak
jótékony hatással bírnak a székrekedés ellen.
képes gátolni a vérrög képződést |
3. Magjában
nagyon sok olaj található, ezt hidegen préseléssel sajtolják ki. A szőlőmagolaj,
több mint 50%-a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó linolénsav. Az
olaj rendkívül gazdag E-vitaminban, így akár kézápolóként is használhatja a
háziasszony..
E-vitaminban gazdag |
Az olaj halvány sárga színű, nincs jellegzetes illata. Mivel
hidegen sajtolt olajról van szó, a legjobb, ha hőhatásnak nem tesszük ki.
Érdemes meglocsolni vele a salátákat, vagy páclevet készíteni belőle.
Somogyi Gyöngyi dietetikus
További elérhetőségek:
Recept oldalunk: http://kisajudit.blog.hu/
Facebook oldalunk: http://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek
Könyv vásárlás: http://www.teljesertekuetelek.hu/vasarlasi_lehetosegek.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése