2012. szeptember 6., csütörtök

Kereskedelmi márka, gyártói márka. Melyiket válasszam?


Kereskedelmi márka, gyártói márka. Melyiket válasszam?

Nem tudom, hogy nálatok fordult-e már elő (nálam nagyon gyakran), hogy a boltban a pult előtt állva, azon gondolkodom, hogy melyik terméket vegyem. A bolt saját márkáját, ami általában olcsóbb vagy a gyártó saját termékét, ami legalább húsz százalékkal drágább. A döntés nem is olyan egyszerű. Mivel mi magyarok az ár alapján döntünk, az alábbi kutatás is ezt igazoljahttp://www.gfk.hu/pressreleases/press_releases/articles/009329/index.hu.html ezért sok esetben úgy gondoljuk, hogy  az általunk megvásárolt kereskedelmi márkával jelzett termék nem annyira jó, mint a másik. A legtöbb esetben tudomásul vesszük, hiszen a családi költségvetés csak ennyit bír el. 

Napjainkban egyre szűkösebb a családi költségvetés
Tényleg nem annyira jó? Az elmúlt pár hónapban sok időt töltöttem a boltokban és összehasonlítottam a különböző gyártók termékeit. A kutakodásom során néhány érdekes dologra lettem figyelmes. A kereskedelmi márkák legtöbbjét a nagy gyártók készítik, annyi különbséggel, hogy a csomagolásnál más kerül a címkére. Volt olyan gyártó, aki három különböző kereskedelmi cégnek készítette el a párizsit úgy, hogy saját márkájával is jelen volt ezekben a boltokban. Mi volt a különbség? Az egyik helyen 100, a másik 150, a harmadik helyen 200 gr-os csomagolásban lehetett kapni a terméket. Ez a példa egy húsipari termékre vonatkozik de ugyan ezzel a koncepcióval találkozhattok az olajnál, tejtermékeknél, pezsgőtablettánál és még sorolhatnám. A lényeg, hogy a gyártó cégek miután elkészítették a saját márkás (itt a márkába ölt marketing költséget fizetjük meg) termékeiket a kapacitás kihasználása végett a kereskedelmi egységek igényeit is teljesítik. A legtöbb esetben ugyanaz a termék kerül mind a két csomagolásba

Jó tanácsként a végére.
Ne mindig a csomagolás és a márkára hagyatkozz a vásárlásnál. Nézd meg a gyártót és az összetevőket és csak ezek után válassz!

Köszönöm, hogy megtiszteltél azzal, hogy elolvastad a cikket. További szép napot kívánok!

Kondor Albert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése